Visuell bedömning och palpering

Visuell bedömning

och palpering

En visuell bedömning innebär att jag med hjälp av synen besiktigar hästen för att upptäcka avvikelser från det normala.


Jag ser efter om hästen är liksidig, hur den ser ut, benställningar, muskelansättning, päls, hur den använder sin kropp, väljer att lägga vikten osv.

Jag gör även en visuell bedömning av hästen i rörelse vid behov. Detta kan ske på olika sätt beroende på vad jag behöver se och vad det finns för förutsättningar där hästen kan visas i rörelse. Det kan räcka att se hästen i skritt och trav. Jag kan behöva se hästen i backe, dvs lutning, i olika tempoväxlingar och på olika underlag. Jag behöver också i vissa situationer se hästen i de situationer där de eventuella problemen visar sig.


Palpering innebär att jag med hjälp av händerna besiktigar hästens muskulatur, skelett, senor och ligament för att upptäcka avvikelser från det normala. När jag palperar hästen får jag mångt och mycket information om hur hästen använder sin kropp, vilket är till stor hjälp för att lokalisera ett rörelseproblem.

Här kan jag hitta spänningar, värme, ömhet, svullnader och muskelknutor i kroppen som kan tala om att det finns eller är början till ett problem.

Det hjälper mig också att förbereda muskulaturen efter en tids konvalescens eller inför en behandling.

Nöjda kunder

"Verkligen kanon! Väldigt nöjd hästägare och framförallt väldigt nöjd häst efteråt.

Rekommenderas varmt!"


- Evelina Vanerud -