Massage

Massage

Massage har olika betydelse för hästar beroende på hur hårt de tränas. 


En tävlingshäst behöver massage, muskelmanipulation och underhållsbehandling för att hålla sin vävnad i bästa skick för att kunna prestera på en optimal nivå.


Massage på fritidshästar gör att den får ett ännu bättre välbefinnande.


Det är stor skillnad att känna på en avslappnad och "välmående" muskel och en kontraherad och spänd muskel som är överansträngd.

Massage kan genomföras på olika sätt och är inte alltid en så mysig upplevelse för hästen.


En spänd muskel är ofta en öm muskel, vilket också kan betyda att hästen känner smärta vid det området under en behandling. Dock är det mitt jobb som terapeut att behandla hästen på det sätt som gör att den specifika ömma muskeln kan må bättre efter en viss tids behandling.


Under massagebehandlingen frigörs hormoner och blodkärlen vidgas så att cirkulationen ökar. Detta påverkar muskeln och också dess smärtminne i positiv riktning. Massage och manipulation av muskulaturen kan förklaras på det vis att det är tryck och stretch av kroppens vävnader. Dvs hud, bindväv, blodkärl, nervvävnad, lymfkärl och muskelvävnad.

   Det är inte bara det muskulära som vaknar till liv utan även de inre fysiologiska processerna. I kroppen finns ett naturligt spänningstillstånd som vi kallar muskeltonus. Det är dessa spänningar som man vill och skall försöka undvika.


  • Massage ökar blodcirkulationen och musklerna får därmed mer näring och syre.
  • Lymfcirkulationen påskyndas vilket gör att slaggprodukter och mjölksyra transporteras snabbare från kroppens vävnader.
  • Detta förhindrar också vätskeansamlingar så som gallor.
  • Muskler och senor blir mer elastiska, vilket leder till ökad rörlighet och hästen kan arbeta på ett mer effektivt sätt.
  • Hormonbalansen stimuleras då antistress hormoner som endorfiner och oxytocin utsöndras, vilket bidrar till att hästen blir lugnare.
  • Massage sänker blodtrycket genom att histamin (vävnadshormon) utsöndras till de vävnader som behöver slappna av.
  • Blodkärlen vidgas vilket, minskar blodtrycket.

I en del fall ordinerar veterinärer behandling av laser eller massage i rehabsyfte.


Du kan få ersättning av ditt försäkringsbolag i dessa fall om du har en försäkring som täcker detta.


För att vara säker på om du har det i din försäkring bör du prata med ditt försäkringsbolag och din veterinär.

Nöjda kunder

"Vilken lättnad att alltid ha min häst i Malins händer både före och efter tävlingarna. Du får allt att kännas så enkelt att förstå och du vet verkligen vad du pratar om. Den här regelbundna kontakten gör sån stor skillnad och det är alltid lika trevligt och mysigt när du kommer till stallet. Jag är så glad att du är med i Team Jurå på våran resaa kunder"


- Alexandra Jurå / landslagsryttare  -