Aktuellt

Lärorik föreläsning av Saija

från Solheds!

Saija från Solheds pratar om sårvård, mugg, rasp och sommarklåda!

En föreläsning om hästens hud, päls och tagel. Saija har forskat i tjugo år om hästens hud och hur den fungerar.När?

Onsdag 31/5, klockan 18.00.


Var?

Salaortens Ryttarförening.

Vallby Ryttargård 100

733 91  Sala


Vi håller till  i cafeterian


Entré

Gratis

Senaste nytt från min facebook

Jag har under de senaste veckorna haft många kunder som kontaktat mig angående att hästarna varit ömma på kroppen,sura,griniga och allmänt känsliga. Det här är någonting som händer varje vår och varje höst.

   De flesta hästar jag åker till och går igenom efter dessa oroliga hästägares samtal är det ofta inget fel på - utan de bara är ömmare och lite stelare och allmänt känsligare på kroppen. Jag är ganska övertygad om att orsaken främst beror på vädret, vinden, fukten och pälsfällning /pälssättning.


Vissa hästar reagerar väldigt kraftigt vid pälsfällningen och kan uppträda väldigt mycket på ett helt annat sätt än vad man är van vid att ens häst gör. En lugn och annars så trygg häst kan vara sur och reagera starkt och motvilligt när man borstar den, sadlar den, duschar den, rider osv osv. Jag har under alla år studerat, frågat, forskat kring detta ämne men inte kommit fram till någon riktigt bra lösning på vad man kan ge hästen för tillskott som verkligen fungerar. Många ger sina hästar B-vitamin – så gör även jag - men jag är fundersam när det gäller detta . Tycker väl inte egentligen att jag får någon riktig effekt av kuren. Men jag har alltid gjort det – och därför så har jag fortsatt vid dessa fällningar/sättningar av päls. Jag tycker inte att det är fel att ge det då det är ett vattenlösligt vitamin som hästen kissar ut vid överskott .

   Några veterinärer jag har talat med säger att det inte har någon effekt. Jag har provat en ny variant för att få bästa effekt där jag har börjat ge B-vitaminet redan vid nyår och i september. Tycker faktiskt att mina hästar har reagerat mer positivt på den längre kuren av B-vitamin. Men kanske marginellt.......Tron kan ju försätta berg!

   Några andra veterinärer säger att foderjäst är bra som också är mycket rikt på B-vitamin och olja. Har dock inte provat själv men har väldigt många kunder som säger sig ha provat och är mycket nöjda med resultatet.


Om man har en häst som reagerar så starkt vid pälsfällingen/pälssättning så är mitt råd att man ska lyssna på sin vän som försöker visa att den inte är på topp för tillfället. Du skall givetvis fortsätta med din träning men kanske har lite förståelse för att hästen har det lite tufft fysiskt just då.


Till hösten skall iallafall jag prova kuren med foderjäst. Har Du några bra husknep eller kurer som du tycker fungerar?


Skriv gärna så vi andra villrådiga får ta del av det ;) / Malin

Sommarhästar

Juni 26, 2016

Nu när betessäsongen har kommit igång är det många hästar som är ute på heltid. Det är härligt grönt i hagarna och hästarna njuter till fullo av att vara ute och beta. Det går alldeles utmärkt att ha hästen ute dygnet runt när den går på bete.

   Det finns hästar som är väldigt känsliga för insektsangrepp och därför kan behöva vara inne på nätterna. Du kan givetvis rida även om hästen går ute, men anpassa träningen efter dagsformen på din häst. Tänk på att hästens hårrem och skyddshår skyddar mot insekter, så klipp och tvätta gärna inte hästen före betet.

Tänk på att det skall finnas möjlighet för hästarna att söka en skuggig plats i hagen. Insekter är inget trevligt heller. Se till att de är insmorda med något som minskar angreppen.


En annan viktig del är vattnet. Se till att det är rent och fräscht varje dag. Risken för magstörningar minskar om tillgång på friskt vatten alltid finns.

Läsvärd artikel från Hästsverige!


När behöver hästen täcke?


Hästar klarar både låga temperaturer och sommarväder tack vare för-mågan att reglera kroppstemperaturen. Ändå täcks och klipps hästar i allt högre grad. I ett projekt har rutiner för täckning och klippning i Sverige och hästars behov av skydd mot sol och vind vid utevistelse kartlagts.


Resultat från en enkätundersökning där 3686 svar analyserades, visar att våra hästar täcks och klipps i stor utsträckning.


- Vi visste att både klippning och täckning är vanligt, men inte i denna utsträckning, säger Kristina Dahlborn, professor vid SLU. Frågan är i hur stor grad hästarna behöver täckas. Ser vi verkligen till deras behov och hur mycket påverkar täckning deras förmåga att reglera kropps-temperaturen själva?


- Hästar klarar utevistelse i kallt väder bra och sätter tjock päls för att hålla värmen. Däremot kan nederbörd och vind påverka hästens naturliga förmåga att motstå kyla. Denna förmåga hos pälsen försäm-ras när den är blöt och dessutom ökar värmeförlusten vid stark vind.


-För att öka värmeproduktionen vid lägre temperaturer kan man ge mera grovfoder och se till att det finns skydd, säger Elke Hartmann, doktor i hästens sociala beteende vid SLU.


Enligt enkäten täcker de flesta sina hästar vid 10 plusgrader.

- Detta kan vara rimligt för klippta hästar vid regn och blåst. Är det varken regn eller blåst behöver de flesta inte täckas, förklarar Elke Hartmann.


Täckning inomhus sker också i stor utsträckning, ibland med utetäcke. Hästägare kan alltså behöva omvärdera sina täckesrutiner.

- Ha en mer öppen diskussion i stallet och gör inte bara som andra gör. Allt börjar med rätt kunskap, säger Elke Hartmann. Hon varnar för att fel användning av täcken kan leda till olika besvär. Risk för överhettning finns eftersom hästen redan har isolering (päls). Olika hudproblem och skavsår kan också uppstå.


Effektiv svettning


Vanligen klipps hästar för att de inte ska bli blöta i pälsen vid arbete.

- Ofta säger ägaren att hästen svettas när den blir blöt, men då har värmeavgivningen slutat fungera. Effektiv svettning pågår så länge svetten förångas. När svett droppar från hästen förlorar den bara salt och vatten och ingen värmeavgivning sker, säger Kristina Dahlborn. Hon förklarar att fördelen för klippta hästar som skall prestera på maxnivå är att de har lättare att göra sig av med överskottsvärme.

    Varför klipps då så stor andel ridhästar som inte presterar på maxnivå? Den klippta hästen täcks ofta både under och direkt efter träningen, vilket försämrar hästens värmeavgivning. Hästen får inte den tid den behöver för sin återhämtning.


Duschning efter arbete är då effektivt och kyler snabbt ner hästens hud-temperatur, men användning av täcke i direkt anslutning kan motverka denna effekt. Det är slutsatsen i studien där de vanligaste rutinerna efter arbete undersöktes.

    I projektet, som finansierades av Stiftelsen Hästforskning, studerades även hästarnas behov att använda skydd mot sol och vind vid utevistelse.

    Enligt djurskyddsföreskrifter är tillgång till skydd ett krav under den kalla årstiden, medan behovet att erbjuda skydd under sommaren inte har uppmärksammats i samma omfattning.


- Djurskyddsföreskrifter borde rekommendera skydd även sommartid, särskilt vid högt insektstryck, säger Elke Hartmann och fortsätter:

- Hästar klarar svensk sommar bra och vi vet nu att hästarna använder skydd även sommartid. Vår studie tyder på att detta huvudsakligen beror på insektstryck. Vi har också sett att stängda skydd med tak minskar hästens försvarsbeteende mot insekter.


Forskningprojekt ”Påverkan av nordiskt klimat och hästhållning på hästens temperaturreglering”, finansierat av Stiftelsen Hästforskning.


Äntligen är marken frusen och vi slipper leran ett tag – och genom det så uppstår frågan om broddning och vatten igen.


Vädret kan under vinterhalvåret variera mycket, det vet vi ju alla vid det här laget. Är det något som påverkas av detta så är det underlaget i våra hagar och på våra ridvägar och ridbanor. Ena dagen så kanske det regnar för att nästa dag ha frusit till.

   -Vid halka anser jag att hästen skall ha brodd, gärna på alla fyra ben. Många häst-ägare är kanske oroliga och försiktiga för att brodda – för skaderisken i mötet med andra hästar i hagen och vid tramp av sig själva.

    -Hos hästar som är skodda men inte är broddade ökar risken för fläkskador vid halka. Vilket är någonting som kan vara betydligt allvarligare än broddtramp på sig själv. Frågan kommer ofta upp hur man skall göra med de hästar som är oskodda nu.       Oskodda hästar får oftast bättre grepp vid halka än de hästar som är skodda och går utan broddar.Vatten


Våra vattenkoppar i stallen fryser ofta och slutar fungera. Så vintertid är en hink upphängd i boxen ett bättre alternativ. Hästar dricker betydligt mindre om vattnet är kallt, så ge om du har möjlighet tempererat vatten. Ta för vana att erbjuda din häst tempererat vatten ur hink när den kommer in i stallet om du inte har tempererat vatten ute i hagen. Risken för kolik minskar avsevärt om hästar erbjuds tempererat vatten i hagen. Mängden vatten den dricker när det är tempererat är betydligt mycket större än om den bara har tillgång till iskallt vatten.

Hej mitt vinterland…!

Intressant läsning om klåda och sommarexem

Den vanligaste allergiska hudreaktionen på hästar är sommareksem, många för-knippar sommareksem enbart med islandshästar och det är den hästras som drabbas oftast men även ponnysar och friserhästar verkar vara överrepresenterade enligt forskare, men alla hästar kan dock drabbas oavsett ålder och ras.


Var kliar sig hästen – en ledtråd ?

Om hästen står och kliar sig intensivt i man och svans så bör man ta reda på anledningen, ibland finns klådan bara i svansen och vid vissa tillfällen bara i manen och i värsta fall på hela kroppen, var klådan finns kan med andra ord vara en ledtråd.

    Sommareksem eller som det kallades förr ”man och svansskorv” är en mycket vanlig anledning till intensiv klåda och den orsakar ibland svårt lidande hos hästarna som drabbas. Det här är en allergisk hud reaktion mot bitande insekters saliv och den insekt som orsakar de flesta fall av allergiska reaktioner är svidknott (culicoides). De hästar som drabbas kan ibland klia sin mankam och svansroten så kraftigt så att huden blir sårig och skorpig – då blir det skorv, ibland kallat mjäll.


När ”drabbas” hästarna?

Hästar som får sommareksem får det vanligtvis under tredje betessäsongen och om de drabbas av sommareksem så kommer eksem att återkomma varje år. I Sverige så börjar insektssäsongen i april och den håller vanligtvis på till oktober (kan variera lite beroende på var i Sverige man bor). Forskning på hästar och sommareksem vid SLU och Uppsala universitet visar på att det är svidknotten som är ”boven i dramat”.

    Symtom: klåda, mjälliga eksem vanligtvis i man och svansområden men det kan förekomma på nästan hela kroppen, sår, följden av klådan kan bli hårlösa partier,


Solheds Derma1 antiseptisk tvätt & Derma2 calming serum - är bevisat fungerande naturprodukter för hjälp till din vän.


Derma3 sommardeo döljer effektivt din häst doft och håller knott och andra insekter på avstånd.

För behandling av mugg använder du D1 & D5 .

Inga av FEI förbjudna substanser är tillsatta.


Information och priser hittar du här.

 

Beställning

Sms/samtal: 0704304024

Mail: malin@salaequicenter.se

Eftersom jag träffar väldigt mycket hästar i mitt arbete har jag nu märkt att fler hästar, än tidigare i sommar, nu är utsatta för mugg. Muggen ser ut som små sår, skorpor i karleden och hästen är både öm och irriterad i huden. Vid riktigt elakt angripna karleder kan såren vara variga och blöda. Vandrar symptomen uppåt längs benen, skenbenet, kallas åkomman för rasp.

    Många hästar får väldigt ont av elak mugg och rasp och kan t.o.m uppvisa rejäl hälta. Tacka sjutton för det när den illa angripna huden spricker när hästen rör på sig och benen är ömma och svullna!


Orsaken till mugg (och rasp) kan vara olika och många:

  • Mugg kan orsakas av att hästen får en störning i tarmfloran och då får en allergisk reaktion i huden. När hästen drabbas av den här typen av mugg drabbas oftast alla fyra benen samtidigt. Hästen kan då också vid detta tillfälle vara dålig i magen och hästens träck luktar illa. Ibland drabbas hästen också av förstoppning eller diarré .


  • En annan orsak till mugg kan vara kontakt/friktion av tex boots eller andra skydd. Där grus, sand och annan smuts skaver sönder huden och det blir sår. Där har vi en inkörsportal för bakterier. I detta läget är risken för lymfangit stor, då bakterier och organismer angriper lymfkärlen i hästens ben.


  • Har hästen små sår på benen är de leriga hagarna rena bakteriehärden.

Väldigt ofta är det de egna bakterierna som hästen har som angriper såren men      bakterier i miljön, leran, hagen är givetvis en ond bakterie.


  • UV-känslighet kan också vara orsaken till mugg. Det finns flera växter på beten och i hagar som kan vara upphovet till fotosensibilitet . Hästen biter sig i karlederna för att lindra klådan. Den får sår och bakterierna kan frodas. Ofta ser jag att det är mer vanligt på vita/ljusa karleder och ben på hästarna.


Behandla mugg så fort du anar att det är på G !!

Börja behandla tidigt! Varningstecknen kan vara bara en liten rodnad, klåda, hudskorv eller ynka liten spricka. Efter endast 1-3 dagar så kan det ha uppstått en riktigt rejäl reaktion och muggen är ett faktum. Jag har provat många olika behandlingsmetoder och produkter under årens lopp. Men nu inser jag att varför tillföra någonting kemiskt och helt onaturligt preparat i ett redan illa ömmande sår när jag kan använda helt naturliga produkter som är så nära hästens egen flora och PH det bara går. -Och det fungerar! Jag säger bara "Mother nature"!

    Jag använder numera bara Derma 1 & Derma5 från Solhedsserien när jag behandlar mugg och rasp. Och det fungerar och hjälper verkligen!


Derma1 Skin care schampon är en vårdande tvål/tvätt för hästar. Schampot är bevisat effektivt och gjort på rena naturliga råvaror. Derma1 schampo hjälper i vård av hudinfektioner, klåda och allergisk hud. Hos djur förekommer ofta olika hudåkommor som sår och skavsår. Typisk inflammation hos hästar är mugg, det vill säga karledseksem, Derma1 lämpar sig för regelbunden användning, eftersom den rengör djurets hud skonsamt och är fuktgivande. De anti-mikrobiska eteriska oljorna i Derma1 schampo hjälpar till att rengjöra, skydda och vårda huden. Derma1 schampo är också lätt att skölja bort.


Derma5 Germ fighting creme är gjord på rena naturliga råvaror. Bevisligen effektiv hjälp med kontrollen av hudinfektioner och hudförhårdnader (tex.mugg, rasp) Eteriska oljor i Derma 5 hjälper till att förhindra spridning och uppkomst av hudirritation. Derma5 kräm främjar samtidigt hudens förnyelse med hjälp av naturliga eteriska oljor samt fettsyrorna omega – 3, – 6 och – 9, och hjälper mot förhårdnader/ skorpor.

   Innehåller inga av FEI förbjudna ingredienser. Dock är det i Sverige, 96 timmars karens på Avoe Vera.Köp genom Sala EquiCenter

Läs mer om produkterna här för hela Solhedsserien och priser.


Intresserad?

Maila till malin@salaequicenter.se eller via sms/samtal tel. 070-430 40 24 för att lägga din beställning.

Läsvärt om mugg & rasp !

Lite läsning om hästens muskulatur.


Hästens muskler används dels för att utföra rörelser men även för att motverka en för stor rörelse. Musklerna är antingen i en uppbyggnads-/ eller nedbrytnings-process. När du tränar din häst så är det nedbrytning och dagen efter är det en uppbyggnads-process. Det är därför viktigt att hästen får vila mellan hårda träningspass så att musk-lerna hinner återhämta sig.


En häst som redan har rätt inställning och är villig att arbeta har förutsättningar för att nå uppsatta mål.  Som terapeut på hästar vet jag också vilken stor be-tydelse det har att hästens egen inställning och kombinationen med mjuka och flexibla muskler ökar förutsättningarna avsevärt för att nå uppsatta mål betyd-ligt mer. Som terapeut vill jag ge varje häst rätt förutsättningar för rörelse, välmående, hållbarhet och prestation. En nödvändighet är att se till att hästens muskelmassa har god genomströmning av blod för att verkligen öka dess uthållighet och säkerställa att de har tillräckligt med energi under träning.

    I synnerhet uppstår smärtsamma spänningar efter felaktig kroppshållning eller fel-aktig belastning. Musklerna blir hårda och blodets cirkulation blir där-med sämre. För att uppnå sportsliga resultat krävs absolut en arbetsvillig häst med lösgjorda musk-ler. För att säkra sig om muskeluppbyggnaden är bra blodförsörjning till musklerna en nöd-vändighet för att hästen skall ha uthållig-het och kraft. Ju smidigare muskula-tur hästen har – ju mer överskott har den till träning.


Värme är bra för musklerna

Genom värmebehandling mjukas musklerna upp och därmed ökar blodflödet och cirkulationen i kroppen ökar av värmen. En läkande process sätts igång genom värme vilket ger djupa positiva verkningar. Kroppen i sig förlorar inte värme under värme-behandling, vilket i sin tur leder till att mjölksyre-produktionen minskar och koldioxid-nivån sänks. Slaggprodukter och toxiner på cellnivå forslas ut, temp-eraturen förblir på en balanserad nivå och salter och andra ämnen bibehålls. Precis som hovslagaren som värmer sina skor för att kunna forma dem – behöver hästen värma sina muskler innan den kan forma dem.

    En annan viktig effekt av att blodet ökar i sin cirkulation genom värme är att syret lättare frigörs från hemoglobinet.  När vävnaderna får ökad syresättning minskas risken för muskel- och ledskador. Hästen presterar bättre och åter-hämtningen och rehabiliteringen effektiviseras.


Det finns många sätt – bättre och sämre – att genom värme behandla hästens muskler på enligt mig själv:


Liniment

Man bör tänka på att alla dessa liniment innehåller preparat som påverkar huden på hästen och man bör fundera över om hästen verkligen behöver linimentet. De allra flesta hästar behöver inget liniment alls. Själv använder jag aldrig liniment på hästarna. För vad händer när du använder ett värmeliniment och ”mentolen” dunstar bort? Jo det kyler. Likaså tvärtom – ett kylliniment antar hästens kroppsvärme – och du är tillbaka på ruta 1 dvs. du värmer muskeln igen.


Spiktäcke

Jag använder mig av spiktäcke varje dag då jag behandlar hästar. Spiktäcket använder jag både i preventivt syfte och före/efter stora ansträngningar.


I förebyggande syfte och innan stora ansträngningar använder jag spiktäcket då det ökar blodgenomströmningen, har en avslappnande effekt och för-bereder muskelmassan för arbete och bättre syreupptagningsförmåga. Då

det har en mjukgörande effekt ökar möjligheten att komma till bra lösgjordhet av hästen redan tidigt av träningspasset eller tävlingsmomentet. Vilket själv-klart minskar eller reducerar upp-komsten av sträckningar och skador.

    Efter stora ansträngningar hjälper stimulationen av de små piggarna på täcket muskulaturen att fortsätta den redan befintliga genomströmningen av blod och slagg-produkter och mjölksyra transporteras ut ur muskulaturen som ersätts med nytt syrerikt blod. Återhämtningen av muskulaturen ökar avsevärt.


Jag använder mig också av en specialsydd, ekologisk vetekudde utformad för häst-ens nackmuskulatur. Kombinationen av tyngden och värmen från vete-kudden stimulerar blodgenomströmning och gör att hästarna slappnar av oerhört. Även effekten av tyngden på nackkudden – där jag jämför med oss människor som lägger en värmande, trygg hand på varandra – påverkar hästarna jättemycket. De flesta hästar nästan somnar, börjar tugga och vid ridpass efteråt har hästarna oftast väldigt stor salivutsöndring i munnen och är mjuka och fina även där.

 


Hej svejs !!  Det var lite om mina tankar om muskler! 

På återseende ;)


/ Malin


Läsvärt om hästar, vatten och vinter!


Hästar behöver mycket vatten för att må bra. Den förlorar varje dag stora mäng-der vätska genom avdunstning både från kroppen, andningsvägarna, urin och träck. Vatten till hästar ska självklart hålla samma kvalitet som dricksvatten gör för oss människor.


Nu har temperaturen börjat krypa ner. Då ska vara man vara extra och särskilt upp-märksam på hästens vatten – både inne i stallet och ute i hagen när det fryser på.

    Hästars behov av vatten är dagligen 5 liter per 100 kg kroppsvikt. När den är i vila. Lite snabbt räknat blir det då 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov. Digivande ston behöver en större mängder vatten, cirka 50 liter per dag. Hästar i arbete förlorar ungefär 10-15 liter kroppsvätska/timme - vilket självklart be-tyder att den måste få möjlighet och tillgång till att dricka mer. Mängden den förlorar i vätska - styrs av hur mycket den väger

    Många hästar är tvungna att stå mycket inne i sina stall.
Om hästen är tvung-en att stå mycket på stall så erbjud den ljummet vatten att dricka även inne.  Helst ska vattentemperaturen vara runt +10 grader. Min egen erfarenhet är att ljummet vatten stimulerar hästarna att dricka mer. Min egen erfarenhet säger också att hästar föredrar att dricka ur större hinkar eller baljor än mindre.

    Man skall komma ihåg att när hästarna nu förbrukar mer torrsubstans – mot vad de gör när de har tillgång till vattenrikt gräs - behöver de mer vatten. Har hästarna mycket hö och tillgång till lite vatten, finns det en ökad risk för kolik. . När hästarna nu äter mer torrt foder – men INTE FÅR tillgång till vatten, ändras fördelningen av kroppsvätskorna och blodvolymen minskar. Längre perioder med tillgång på foder men inte vatten ökar risken för förstoppningskolik. Så var noggrann med vatten-försörjningen! Man skall vara uppmärksam på hästarnas intag av vatten eftersom vatten spelar en stor och mycket viktig roll i reglering-en av deras kroppstemperatur. Vatten är inte bara viktigt för hästarnas kyl-ning på sommaren – utan vatten är lika viktigt för att hästarna skall kunna frigöra tillräckligt med energi för att hålla kropparna varma.


    I de stall där det inte finns isolerade vattenrör blir det ofta många och stora problem på vintern med frusna vattenledningar som en följd. Då finns det inget annat att göra än att fylla hinkar till hästarna.

    Jag har hört många hästägare som säger att hästarna inte behöver tillgång till vatten i hagarna på vintern då det ligger snö där som de kan slicka i sig.  Att det ligger snö i hagarna betyder ABSOLUT INTE att hästarna inte behöver tillgång till vatten i hagarna på vintern.Thermobar

Hästar dricker i regel som mest i samband med deras utfodring. Så det bör absolut finnas vatten tillgängligt i hagen vintertid när hästarna utfodras.


Som vi alla vet så fryser ju vatten som ges utomhus på vintern väldigt snabbt. Då är varje hästägare där och, förhoppningsvis med vantarna på, bankar och knackar med knytnävarna för att slå sönder isen. Alla har vi väl stått där på morgonen innan avfärd till våra arbeten med iskalla, värkande händer och svurit över att man inte tog med en spade att slå sönder isen med  ;)


För att slippa detta eländes elände – och försäkra sig om att din häst har till-gång till vatten - rekommenderar jag att använda isolerade vattenbaljor eller eluppvärmda sådana. Idag finns det väldigt bra baljor, med väldigt bra kvalité och till mycket bra priser att köpa.


http://www.thermobar.se


Muggtider igen !!

Solheds D1 & D5 tillsammans med Gut Balancer är en oslagbar kombination vid mugg/rasp. Köp Solheds D1 & D5 och GutBalancer probiotica via Sala EquiCenter. Jag har även alltid med mig i bilen när jag är ute och jobbar.

 


Tyvärr glömmer många bort med kompletteringen för magen tills efter det att problem uppstått, medan de kunde använt Gut Balancer i förebyggande syfte redan vid första mugguppkomsten tillsammans med behandlingen med Solheds D1 & D5. Gut Balancer för häst är en gräsmjölformula innehållande probiotika, jäst och enzymer för att befrämja en normal och effektiv matsmältningsfunktion. 

    Många av de sjukdomar en häst drabbas av kan bero på en obalans i tarm-floran, vilket i sin tur kan bero på felaktigt foder och yttre omständigheter såsom stress och hård belastning. Forskning har visat att probiotiska bakter-ier från en frisk tarmflora kan stimulera immunförsvaret och förhindra att sjukdomsalstrande bakterier etableras. Reaktioner från till exempel strö och foder kan också orsaka liknande problem.

    Nu börjar jorden och leran komma fram i hästarnas hagar. Hästarna går och petar i sig i jorden för att hitta mineraler . Tarmen hamnar i obalans och det hela slår ut som ett sår på benen – mugg. Sedan går hästarna ut med de angripna såriga benen i hagarna och bakterier och andra smittor tillförs.

    Huden fungerar som skydd för kroppens inre organ. Den hjälper till att reglera vätske- och värmebalans och skyddar kroppen från intrång av oönskade bakterier. Om huden blir fuktig eller sårig bryts skyddet ner och bakterier kan växa till i de skadade hudområdena och orsaka en infektion. Kroppen svarar med en inflammation och området kan bli svullet, varmt och ömt. Hos hästar med ljusa ben ser man ofta också en rodnad, Ibland sprider sig problemet uppåt längs hästens ben. När det når skenbenet talar man istället om rasp.

    Vill det sig ännu mer illa – går bakterierna från muggen och raspen vidare och hästen drabbas av lymfangit. Det finns flera orsaker till att en häst får lymfangit. Vanligast är att hästen har ett sår någonstans på benet eller en inflammation i huden, till exempel mugg. Symptomen är oftast en ganska kraftig svullnad i ett ben, vanligen från kronranden och uppåt i varierande grad. Många hästar får även feber och blir halta. I riktigt kraftiga fall kan man se att huden spricker och vätskar sig.Solheds D1 & D5 används tillsammans för behandling av mugg. Läs mer om produkterna här.


Gut Balancer är ett  tillskott som kan hjälpa hästen att få ett bättre och stark-are immunförsvar. Protexin Gut Balancer kan bidra till att återställa tarmfloran i balans vilket ger ett effektivare upptag av näring och ett bättre immunför-svar. Gut Balancer är ett naturligt kompletteringsfoder som bidrar till hästens balanserade tarmflora. Alla vet hur viktig det är med en balanserad tarmflora för hästens välbefinnande och hur otroligt lätt denna tarmflora kan rubbas på grund av yttre påfrestningar.


Muggtider igen !!

Personligen har jag sedan länge hittat den enligt mig bästa behandlingen för angripen hud.
Solheds D1 & D5 tillsammans med Gut Balancer är en oslagbar kombination.

Köp Solheds D1 & D5 och GutBalancer probiotica via Sala EquiCenter.
Snabbt, enkelt och läggs på posten samma dag eller senast dagen efter.
Beställ via pm, mail malin@salaequicenter.se eller sms/samtal 0704304024.


Tyvärr glömmer många bort med kompletteringen för magen tills efter det att problem uppstått, medan de kunde använt Gut Balancer i förebyggande syfte redan vid första mugguppkomsten tillsammans med behandlingen med Solheds D1 & D5. Gut Balancer för häst är en gräsmjölformula innehållande probiotika, jäst och enzymer för att befrämja en normal och effektiv matsmältningsfunktion.


Många av de sjukdomar en häst drabbas av kan bero på en obalans i tarmfloran, vilket i sin tur kan bero på felaktigt foder och yttre omständigheter såsom stress och hård belastning. Forskning har visat att probiotiska bakterier från en frisk tarmflora kan stimulera immunförsvaret och förhindra att sjukdomsalstrande bakterier etableras. Reaktioner från till exempel strö och foder kan också orsaka liknande problem.


Sedan i höstas - tyvärr 😡 - har jorden och leran funnits i hästarnas hagar.
Hästarna går och petar i sig av jorden för att hitta mineraler . Det är deras inbygda klocka.Tarmen hamnar i obalans av olika bakterier- och det hela "faller ut" ut som små sår på benen – mugg. Sedan går hästarna ut med de angripna småsåriga benen i hagarna och ytterligare bakterier och andra smittor tillförs.Muggen exploderar.


Huden fungerar som skydd för kroppens inre organ. Den hjälper till att reglera vätske- och värmebalans och skyddar kroppen från intrång av oönskade bakterier. Om huden blir fuktig eller sårig bryts skyddet ner och bakterier kan växa till i de skadade hudområdena och orsaka en infektion. Kroppen svarar med en inflammation och området kan bli svullet, varmt och ömt. Hos hästar med ljusa ben ser man ofta också en rodnad, Ibland sprider sig problemet uppåt längs hästens ben. När det når skenbenet talar man istället om rasp.

Vill det sig ännu mer illa – går bakterierna från muggen och raspen vidare och hästen drabbas av lymfangit. Det finns flera orsaker till att en häst får lymfangit. Vanligast är att hästen har ett sår någonstans på benet eller en inflammation i huden, till exempel mugg. Symptomen är oftast en ganska kraftig svullnad i ett ben, vanligen från kronranden och uppåt i varierande grad. Många hästar får även feber och blir halta. I riktigt kraftiga fall kan man se att huden spricker och vätskar sig.

Solheds D1 & D5 används tillsammans för behandling av bakterieangripen hud.
Det viktiga är att ta knäcken på krustorna/ hårda skorporna och komma in under. Där sitter bakterierna och göttar sig.😉 Fukt och feta salvor är en bov i dramat.


Solheds produkter är naturligt baserade - och tillåter huden att andas.

Derma1 Skin care schampo. Är en vårdande tvål/tvätt för hästar. Schampot är bevisat effektivt och gjort på rena naturliga råvaror. Derma1 schampo hjälper i vård av hudinfektioner, klåda och allergisk hud.Hos djur förekommer ofta olika hudåkommor som sår och skavsår. Typisk inflammation hos hästar är mugg, det vill säga karledseksem, Derma1 lämpar sig för regelbunden användning, eftersom den rengör djurets hud skonsamt och är fuktgivande. De antimikrobiska eteriska oljorna i Derma1 schampo hjälpar till att rengjöra, skydda och vårda huden. Derma1 schampo är också lätt att skölja bort.

Derma5 Germ fighting creme är gjord på rena naturliga råvaror. Bevisligen effektiv hjälp med kontrollen av hudinfektioner och hudförhårdnader (tex.mugg, rasp). Eteriska oljor i Derma 5 hjälper till att förhindra spridning och uppkomst av hudirritation. Derma5 kräm främjar samtidigt hudens förnyelse med hjälp av naturliga eteriska oljor samt fettsyrorna omega – 3, – 6 och – 9, och hjälper mot förhårdnader/ skorpor. Innehåller inga av FEI förbjudna ingredienser. (dock är det i Sverige, 96 timmars karens på Avoe Vera.)

Samtidigt rekommenderar jag starkt att hjälpa tarmfloran med
Gut Balancer. Innehåller Protexin probiotika och Preplex prebiotika i ett gräsmjölsbaserat (alfalfa) pulver.
Protexin Gut Balancer kan bidra till att återställa tarmfloran i balans vilket ger ett effektivare upptag av näring och ett bättre immunförsvar. Gut Balancer är ett naturligt kompletteringsfoder som bidrar till hästens balanserade tarmflora.

Vi skickar hela paketet omgående - självklart tillsammans med instruktioner hur du använder produkterna för bästa resultat.


Läs mer om produkterna på www.salaequicenter.se under rubriken produkter.
Där ser du hela Solhedsserien och innehållsförteckning.


Solheds derma1
250 ml, 285 kr


Solheds derma5 
250 ml 435 kr


Gut Balancer
700 gr, 420 kr


Köp genom Sala EquiCenter
Via mail: malin@salaequicenter.se.

Via sms/ samtal 0704304024 om du vill ha mer information.


Jag skickar omgående!

Mustang Saddlery och Sala EquiCenter i samarbete!


När DU kommer med din häst till mig på mottagningen, brukar jag fråga hur du upplever att din hästs sadel ligger på din häst och hur du själv som ryttare tycker att du sitter i den. Jag känner igenom din hästs muskulatur samt tittar i rörelse hur den rör sig i sin sadel. Både med och utan ryttare vid behov, på vår fina ridbana. Jag kontrollerar din sadel och mäter hästens rygg och sadel. Om jag anser att sadeln behöver bytas ut – så tillhandahåller jag dessvärre inga sadlar till försäljning. Däremot är det JÄTTEVIKTIGT för mig att jag kan lotsa dig till rätt sadelutprovare för det . En kunnig sadelutprovare som dessutom sätter kundens förståelse i det främsta ledet, samt har gedigen kunskap i yrket.


Det är med glädje jag hälsar Mustang Saddlery, med sin gedigna kunskap,välkomna som en av våra samarbetspartners!

För att en sadel över huvudtaget skall kunna vara aktuell att passa till en häst, måste bommens tredimensionella form stämma överrens med hästens ryggform !

En sadelutprovares uppgift är att finna så många sadlar som möjligt med rätt bomform, för att sedan kunna jämföra de olika sadlarna då hästen arbetar, för att kunna avgöra vilken sadel som för dagen är mest lämpad till just denna häst. Å det är PRECIS vad tjejerna på Mustang Saddleryär proffs på.


Är du kund hos mig på Sala EquiCenter – så erbjuder tjejerna på Mustang Saddlery dig en gratis första sadelutprovning/kontroll av din sadelnär du kommer dit. En kod skickar jag med dig. Antingen får du med dig den när du är här på mottagningen eller så kontaktar du mig bara via telefon så får du koden och kan utnyttja detta erbjudande.


Gå in på Mustang Saddlerys trevliga hemsida – så kan du läsa all information om dem.

mustangsaddlery@gmail.com

Nu är det dags att tänka preventivt!


Nu börjar jorden och leran komma fram i hästarnas hagar. Hästarna petar i sig av jorden för att hitta mineraler . Tarmen hamnar i obalans, hästarna blir lösa i magen och i många fall "SLÅR DET UT" som ett sår på benen – mugg. Sedan går hästarna ut med de angripna såriga benen i hagarna och ytterligare mängder bakterier och andra smittor tillförs till de redan såriga benen.

Tyvärr glömmer många bort med kompletteringen för magen tills efter det att problemet uppstått. Använd Gut Balancer i förebyggande syfte redan vid första åsynen av barmark. Tillsammans med behandlingen med Solheds D1 & D5 får du bukt på muggen oxå.


Mer info & priser om GutBalancee hittar du här


Beställer gör du enkelt via pm, sms

0704304024 eller via mail malin@salaequicenter.se

Muskel/hudömma hästar

Ömma & irriterade hästar vid pälssättning/pälsfällning !

april 15, 2016

Pälsfällning

mars 13, 2016

Pälsfällning och pälssättning är beroende av ljuset och nu när det blir ljusare börjar hästarna också att fälla vinterrocken och sätta på sig sommarjackan. Själva fällningen är inte så jobbig för hästen utan det är att producera den nya pälsen som tar kraft. Men exakt vad som händer i hästens kropp vet vi inte.

Det går åt energi och protein till att göra ny päls. Men egentligen vet vi inte exakt vilka näringsmässiga krav pälssättningen ställer.


Många hästägare upplever att hästen blir glanslös i pälsen, lite tufsig och att allmäntillståndet påverkas negativt. En del hästar blir extra kittliga och känsliga i huden, vilket bland annat kan märkas när man borstar dem eller lägger på sadel.

Det är mest spekulation, men man kan anta att det blir en ökad irritation i huden på grund av den ökade ämnesomsättningen som sker vid pälsfällningen och när det ska växa ut nytt. Vissa hästar kan få lindring om man schamponerar dem under pälsfällningen. Om huden blir ren så minskar irritationen.Onödiga tillskott?

Det vanligaste "botemedlet" är att ge hästen extra tillskott av B-vitamin under pälssättningen.

Men det finns ingen vetenskaplig dokumentation på att B-vitamintillskott behövs under pälssättningen. B-vitamin är viktig för ämnesomsättningen, men om hästen har en fungerande foderstat med tillräckligt med hö eller hösilage så tillgodoses behovet genom grovtarmsmekanismen.

Hästar har nämligen en B-vitaminfabrik i grovtarmen och under normala omständigheter så ska de klara av att producera hela sitt behov där.


Vissa veterinärer säger att de erfarenhetsmässigt har sett att en del hästar får hjälp av B-vitamintillskott under pälsfällning och pälssättning.

Andra tycker inte detsamma ...B- och C-vitamin är vattenlösliga vitaminer. De stannar inte kvar lika länge i kroppen till skillnad från de fettlösliga vitaminerna A, D och E.


B-vitaminer är inte heller en typ utan fyra till fem typer, beroende på hur man räknar. Vi har B1, B2, B6, B12 och ibland räknas även biotin in.

B-vitaminet påverkar ämnesomsättningen av kolhydrater. Ju högre förbrukning av kolhydrater, desto större behov av B-vitamin.


Själv tror jag att fodertillskott oftast är otillräckligt om det är så att hästen faktiskt har en brist på B-vitamin som visar sig i kliniska symptom som trötthet och ömhet i huden.

Läsvärt

juni 12, 2015

Nu har betessäsongen kommit igång och många hästar är ute heltid nu.

Det är härligt grönt i hagarna och hästarna njuter till fullo av att vara ute och beta.

   Tänk på att det skall finnas möjlighet för hästarna att söka en skuggig plats i hagen. Insekter är inget trevligt heller. Se till att de är insmorda med något som minskar angreppen.

   En annan viktig del är VATTNET. Se till att det är rent och fräscht varje dag. Risken för magstörningar minskar om tillgång på friskt vatten alltid finns. Till en början kan man lägga ut hö tillsammans med gräs i hagen. Är det av bra kvalitet äter hästarna av det också och de blir bättre i magen.